Εορτασμός των Αγίων της Δωδεκανήσου χθες στο Μεγαλόπρεπο Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “Η ΒΡΥΚΟΥΣ”

                                         
Στίς 7 Μαρτίου πανηγυρίζουν τα Δωδεκάνησα την ενσωμάτωσή τους με τη Μητέρα Ελλάδα, μετά από σκλαβιά και αγώνες αρκετών αιώνων. Την ίδια ημέρα, όμως, ορίστηκε από το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, με πρόταση του Σεβ. Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου, να τιμούν τα Δωδεκάνησα όλους τους Δωδεκανησίους Αγίους,  Αποστόλους, Οσίους, Μάρτυρες και Νεομάρτυρες. Φιλοτεχνήθηκε μάλιστα η σχετική εικόνα από τον Αγιογράφο Βίκτωρα Στούπκα, η οποία και προσφέρθηκε στην Α.Θ.Π. τον  Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο, όταν το 1994 επισκέφθηκε τα Δωδεκάνησα. Με εντολή της Α.Θ.Π. συνέταξε και ειδική ακολουθία ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πανοσ. Αρχιμ. π.Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.
Ποιοι είναι, όμως, οι Δωδεκανήσιοι Άγιοι;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
Ο Απόστολος Παύλος συγκαταλέγεται με τους Δωδεκανησίους Αγίους, γιατί εκείνος μετέδωσε το φως του Χριστιανισμού στα 12 νησιά μας, αφού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τα Ιεροσόλυμα πέρασε από την Κω και τη Ρόδο (Πράξ. Αποστ. κα,1). Στη Ρόδο μάλιστα υπάρχει ένα λιμανάκι με το όνομα του Αποστόλου, στο οποίο λέγεται ότι σταμάτησε εκεί το πλοίο που τον μετέφερε. (29 Ιουνίου).
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού βρέθηκε στην Πάτμο, εξόριστος από τον αυτοκράτορα Δομετιανό. Εκεί, στο σπήλαιο που προσευχόταν ο Θεός του αποκάλυψε με όραμα όσα θα συμβούν τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου και έγραψε εκεί την «Αποκάλυψη», το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης. (8 Μαΐου).

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


        
Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, όπου τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ΄ εκάστη των ημερών αυτής τα οποία και θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.
Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και "Αγία Εβδομάδα". σε διάκριση της "Καθαρής Εβδομάδας" που είναι η πρώτη εβδομάδα των νηστειών της
Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αλλά και όλων των άλλων εβδομάδων του έτους, καθώς επίσης και "Εβδομάδα ξηροφαγίας" επειδή ακολουθείται αυστηρή νηστεία, ως και ακόμη παλαιότερα "άπρακτος εβδομάς" όπου παράλληλα με την αυστηρή νηστεία συνηθίζονταν και η πλήρης αποχή από κάθε εργασία.
                  Μεγάλη Εβδομάδα, νηστεία-Τι τρώμε κάθε μέρα;
Η Σαρακοστή τελείωσε και η Μ. Εβδομάδα έφτασε. Για κάποιους από εσάς μπορεί ν’ αποτελεί την τελευταία βδομάδα της μακράς νηστεία σας (~48ήμερης) και για κάποιους την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα.
Όπως και να έχει η νηστεια στο βασικό της σκελετό, σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον περιορισμό, προτείνουμε για το διατροφικό σχεδιασμό της Μ. Εβδομάδας τα παρακάτω.
Τι μπορώ να φάω για πρωινό;
Οι επιλογές ποικίλουν, καλύπτοντας και αρκετές γευστικές προτιμήσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες από αυτές.
– Ψωμί ολικής ή σικάλεως με ταχίνι ή χαλβά και τσάι. Επιλογή πλούσια ενεργειακά, αλλά και σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών.
– Φυσικό χυμό φρούτων με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή κάποιο σπιτικό, νηστίσιμο κουλουράκι. Διατροφικά χαρακτηριστικά της επιλογής αυτής η ενέργεια, οι βιταμίνες που παρέχει και ποικίλουν ανάλογα με τα φρούτα επιλογής και οι φυτικές ίνες.
– Φυσικό χυμό φρούτων ή τσάι συνδυασμένα με φρυγανιές ή ψωμί (σικάλεως/ολικής) με μέλι ή μαρμελάδα και μαργαρίνη, με διατροφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της δεύτερης επιλογής (ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες).
Τα σνακ της Μ. Εβδομάδας
Το σνακ είναι ένα mini γεύμα (γευματίδιο) μεταξύ των βασικών γευμάτων, που ανεφοδιάζει τον οργανισμό με μικρές δόσεις ενέργειας (τις απαραίτητες για κάθε οργανισμό), αλλά και θρεπτικά συστατικά, δρα ως ρυθμιστής της όρεξης και συμβάλλει στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά και τις επιλογές λόγω νηστείας προτείνουμε τις εξής επιλογές :
– Φρέσκα φρούτα ή το χυμό αυτών.
- Ξηρά φρούτα.
- Ξηρά φρούτα συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς.
- Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, παστέλι ή χαλβά, προς ικανοποίηση και της επιθυμίας για γλυκό.
Στη συνέχεια θα δούμε το μενού της Μ. Εβδομάδας όσον αφορά σε 2 βασικά γεύματα της ημέρας το κύριο και το δευτερεύον.
Μεγάλη Δευτέρα
Ένα ενδιαφέρον κύριο γεύμα για το ξεκίνημα της βδομάδας μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή ένα ριζότο/κριθαρότο επίσης με θαλασσινά, συνοδευμένο πάντα με σαλάτα. Γεύμα πλούσιο σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένο ως προς τη σύστασή του σε μακροθρεπτικά συστατικά και εκπροσώπους και από τις 4 βασικές ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά).
Το δευτερεύον γεύμα με το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί είναι μια ποικιλία από ψητά λαχανικά με ταραμοσαλάτα και ψωμί ολικής ή σικάλεως.
Μεγάλη Τρίτη
Συνεχίζουμε επιμένοντας «παραδοσιακά» και προτείνουμε τόσο για κύριο όσο και για δευτερεύον γεύμα (σε προσαρμοσμένες ποσότητες) μια σπιτική χορτόπιτα με «χειροποίητο» φύλλο. Εκμεταλλευτείτε τα χόρτα της εποχής, βρείτε μια συνταγή που να σας ταιριάζει και πειραματιστείτε στην κουζίνα, στοχεύοντας σε ένα αποτέλεσμα που να σας αποζημιώσει τόσο γευστικά όσο και σε ενεργειακή και θρεπτική αξία. Συνδυάστε την πίτα σας με μια πολύχρωμη σαλάτα και ελιές ή ταραμά και ενισχύστε τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας.
Μεγάλη Τετάρτη
Είναι μια μέρα που πιθανόν να έχετε αποφασίσει να απέχετε και από το λάδι. Η πρότασή μας λοιπόν για το κύριο γεύμα είναι τα όσπρια π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια που μπορούν να παρασκευαστούν μαγειρικά με ή χωρίς λάδι, χωρίς εκπτώσεις στο γευστικό αποτέλεσμα, αρκεί να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας. Συνδυάστε τα με ψωμί ή ρύζι, ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Και να θυμάστε όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου π.χ. ψωμί/ρύζι, παίρνετε από το γεύμα σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Όσον για το δευτερεύον γεύμα φτιάξτε μια ωραία ταχινοσαλάτα και συνοδεύστε την με ψωμί η παξιμάδι.
Μεγάλη Πέμπτη
Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές με μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα λαχανικά. Με αφορμή λοιπόν αυτό το χαρακτηριστικό της εποχής, προτείνουμε ένα λαδερό φαγητό της αρεσκείας σας π.χ. μπριάμ, φασολάκια, αγκινάρες κ.ά. ή γεμιστά, τόσο για κύριο όσο και για δευτερεύον γεύμα. Συνδυάστε το με ψωμί ολικής ή σικάλεως. Επιλογή επαρκής σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, που ποικίλλει ανάλογα με τα χρώματα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε.
Μεγάλη Παρασκευή
Επιλέξτε για κύριο γεύμα κάποιο θαλασσινό μαγειρευτό π.χ. σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο με μαϊντανό και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί, αν απέχετε από το λάδι.
Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Δευτερεύον γεύμα που θα μπορούσατε να το συνδυάσετε, μια αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.
Μεγάλο Σάββατο
Και φτάσαμε στο Μ. Σάββατο. Για την μέρα αυτή επιλέξαμε μια ντοματόσουπα με ή χωρίς λάδι, εμπλουτισμένη με λαχανικά της εποχής και ρύζι ή πατάτα σε συνδυασμό με ψωμί ή παξιμάδι (στις κατάλληλες ποσότητες) για περισσότερη ενέργεια.
Μια επιλογή θρεπτική, αλλά και φιλική για το πεπτικό, που θα το προετοιμάσει για την ομαλή εισαγωγή των μη αρτύσιμων τροφίμων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Η εισαγωγή αυτή καλό θα είναι να γίνει σταδιακά και με μέτρο προς αποφυγήν δυσάρεστων «αντιδράσεων» από το πεπτικό.
Τι θα ήταν καλό να προσέξω;
Η νηστεία είναι μια κατάσταση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να παρεκκλίνει κάποιος από τον καθημερινό του διατροφικό προγραμματισμό και να τροποποιήσει τις διατροφικές του συνήθειες.
Σημεία κλειδιά για την αποφυγή των οποιοδήποτε πιθανών υπερβολών είναι βασικά ο καλός σχεδιασμός και η μη παράλειψη γευμάτων. Διασφαλίστε ισορροπία στα γεύματά σας σε ενεργειακό και θρεπτικό επίπεδο τόσο σε μακροθρεπτικά, όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά και επιδιώξτε την ποικιλία σε τρόφιμα που θα επιλέξετε να καταναλώσετε, και δεν θα υπάρχει ανάγκη για τσιμπολόγημα και υπερκατανάλωση κυρίως αμυλούχων τροφίμων. (κυρίως λόγω μη επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης, που προσφέρει και μεγαλύτερο κορεσμό συγκρινόμενη με τους υδατάνθρακες).
Και μην ξεχνάτε ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η εγκράτεια και ο αυτοέλεγχος…
Διατροφικά tips για τις γιορτινές μέρες που θ’ ακολουθήσουν.
– Μέτρο κι εγκράτεια, όσον αφορά στην επανεισαγωγή κρέατος και των παραγώγων του στο διαιτολόγιό σας.
– Η κατανάλωση σαλάτας όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμβάλλει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων.
– Φροντίστε να έχετε, οργανωμένα και ξεκάθαρα γεύματα, ακόμη και αυτές τις μέρες.
– Εκμεταλλευτείτε τον καιρό για βόλτες και περπάτημα ως αφορμή για να απομακρυνθείτε από το γιορτινό τραπέζι.
– Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης σας στην παρέα. Γιατί αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να περάσετε όμορφα με τους ανθρώπους που θα έχετε γύρω σας αυτές τις μέρες…



Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ [ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ] ΕΙΣ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ

Η Παναγία γιθα τον Ακάθιστο Υμνο
Εορτάζει 16 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας, η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και είναι εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Ὁ Ἀκάθιστος Ὕμνος, οἱ τόσο δημοφιλεῖς «Χαιρετισμοὶ» στὴν Παναγία, εἶναι ἕνα ἀπὸ τὰ πιὸ σημαντικὰ ὑμνογραφικὰ κείμενα τῆς βυζαντινῆς περιόδου, συνδεδεμένος ὄχι μόνο μὲ τὴν ἐκκλησιαστικὴ (λατρευτικὴ) ζωή, ἀλλὰ καὶ μὲ τὴν ἐθνικὴ πορεία τοῦ Ἑλληνισμοῦ, ὁ ὁποῖος ἀναγνώρισε στὸ πρόσωπο τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου τὴν «Ὑπέρμαχο στρατηγό», τὴ σκέπη καὶ τὴν προστασία του.
Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου, ὅπως ἔχει διαμορφωθεῖ σήμερα, συμψάλλεται μὲ τὸ Μικρὸ Ἀπόδειπνο τμηματικὰ τὴν Παρασκευὴ τὸ ἑσπέρας τῶν πρώτων τεσσάρων ἑβδομάδων τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, καὶ ὁλόκληρη τὴν Παρασκευὴ τῆς πέμπτης ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν.
Εὐελπιστοῦμε πὼς μὲ τὴν παράλληλη παράθεση τοῦ κειμένου καὶ τῆς μεταφράσεως στὴ νεοελληνική, ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου θὰ γίνει περισσότερο προσιτὴ στοὺς εὐσεβεῖς χριστιανούς.







Αγίου Ανδρέα Κρήτης “O Μέγας Κανών”

 

Eikona

Πρόλογος

Ὁ Μέγας Κανών, ποὺ συνέθεσε ὁ ἅγιος Ἀνδρέας ὁ Ἱεροσολυμίτης, ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κι ἕνας ἀπ᾿ τοὺς πιὸ ἐξέχοντες ἐκπροσώπους τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποιήσεώς μας, εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς πιὸ ὑπέροχους καὶ περισσότερο γνωστοὺς ὕμνους στὸ ἐκκλησιαστικὸ πλήρωμα. Ψάλλεται τμηματικὰ τὶς τέσσερις πρῶτες ἡμέρες τῆς Καθαρῆς Ἑβδομάδας καὶ ὁλόκληρος τὴν Πέμπτη τῆς ε´ ἑβδομάδας τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς. Ἀποτελεῖ ἕνα ἐγερτήριο σάλπισμα ποὺ ἀποβλέπει στὸ νὰ φέρει τὸν ἄνθρωπο σὲ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητάς του καὶ νὰ τὸν ὁδηγήσει μέσα ἀπὸ τὴ συντριβὴ καὶ τὴ μετάνοια κοντὰ στὸν Θεό.
Ὁ Μέγας Κανὼν εἶναι ὕμνος βαθιᾶς συντριβῆς καὶ συγκλονιστικῆς μετανοίας. Ὁ ἄνθρωπος, ποὺ αἰσθάνεται τὸ βάρος τῆς ἁμαρτίας· ποὺ γεύεται τὴν πικρία τῆς μακριὰ ἀπὸ τὸν Θεὸ ζωῆς· ποὺ κατανοεῖ τὶς τραγικὲς διαστάσεις τῆς ἀλλοτριώσεως τῆς ἀνθρώπινης φύσεως στὴν πτώση καὶ τὴν ἀποστασία της ἀπὸ τὸν Θεό, συντρίβεται. Κατανύσσεται. Ἀναστενάζει βαθιὰ καὶ ξεσπᾶ σὲ θρῆνο γοερό. Ἕναν θρῆνο ὅμως ποὺ σώζει, διότι ἀνοίγει τὸν δρόμο τῆς μετανοίας. Τὸν δρόμο ποὺ ἐπαναφέρει τὴν ἀνθρώπινη ὕπαρξη κοντὰ στὸν Θεό, τὴν πηγὴ τῆς ἀληθινῆς ζωῆς καὶ τὸ πλήρωμα τῆς ἄρρητης χαρᾶς καὶ εὐφροσύνης. Περισσότερα
Απόδοση του ψάλλοντας
 




Γ΄ Κυριακή των Νηστείων – Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως

 
Εορτάζει 28 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα  
Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 3 Απριλίου 2016 - Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
(Μαρκ. η´ 34 - θ´ 1)
Εἶπεν ὁ Κύριος· ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι. ῞Ος γὰρ ἂν θέλῃ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ σῶσαι, ἀπολέσει αὐτήν· ὃς δ᾿ἂν ἀπολέσῃ τὴν ἑαυτοῦ ψυχὴν ἕνεκεν ἐμοῦ καὶ τοῦ εὐαγγελίου, οὗτος σώσει αὐτήν. Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ; ῎Η τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ; ῞Ος γὰρ ἐὰν ἐπαισχυνθῇ με καὶ τοὺς ἐμοὺς λόγους ἐν τῇ γενεᾷ ταύτῃ τῇ μοιχαλίδι καὶ ἁμαρτωλῷ, καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐπαισχυνθήσεται αὐτὸν ὅταν ἔλθῃἐν τῇ δόξῃ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ μετὰ τῶν ἀγγέλων τῶν ἁγίων.
Καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι εἰσί τινες τῶν ὧδε ἑστηκότων, οἵτινες οὐ μὴ γεύσωνται θανάτου ἕως ἂν ἴδωσι τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ ἐληλυθυῖαν ἐν δυνάμει.
Απόδοση σε απλή γλώσσα
Εἶπε ὁ Κύριος «῞Οποιος θέλει νὰ μὲἀκολουθήσει, ἂς ἀπαρνηθεῖ τὸν ἑαυτό του, ἂς σηκώσει τὸν σταυρό του κι ἂς μὲ ἀκολουθεῖ. Γιατὶὅποιος θέλει νὰ σώσει τὴ ζωή του θὰ τὴ χάσει· ὅποιος ὅμως χάσει τὴ ζωή του ἐξαιτίας μου καὶἐξαιτίας τοῦ εὐαγγελίου, αὐτὸς θὰ τὴ σώσει. Τί θὰὠφεληθεῖὁἄνθρωπος, ἂν κερδίσει ὁλόκληρο τὸν κόσμο ἀλλὰ χάσει τὴ ζωή του; Τί μπορεῖ νὰ δώσει ὁἄνθρωπος ἀντάλλαγμα γιὰ τὴ ζωή του; ῞Οποιος, ζώντας μέσα σ’ αὐτὴ τὴ γενιὰ τὴν ἄπιστη κι ἁμαρτωλή, ντραπεῖ γιὰ μένα καὶ γιὰ τὴ διδασκαλία μου, θὰ ντραπεῖ γι’ αὐτὸν καὶὁ Υἱὸς τοῦ᾿Ανθρώπου, ὅταν ἔρθει μὲὅλη τὴ λαμπρότητα τοῦ Πατέρα του, μαζὶ μὲ τοὺς ἁγίους ἀγγέλους».  Τοὺς ἔλεγε ἀκόμη ὁ᾿Ιησοῦς· «Σᾶς βεβαιώνω πὼς ὑπάρχουν μερικοὶἀνάμεσα σ’ αὐτοὺς ποὺ βρίσκονται ἐδῶ, οἱὁποῖοι δὲν θὰ γευτοῦν τὸν θάνατο, πρὶν δοῦν νὰἔρχεται δυναμικὰἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ».

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:
     Η άσκηση των αρετών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από την προσωπική ισχυρή θέληση, είναι απαραίτητη και η αγιαστική δύναμη της Εκκλησίας μας. Έτσι οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, για να λαμβάνουμε οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουμε με σθένος τον πνευματικό μας αγώνα.
    Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας , φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και «Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ ' ευάβείας , κατασπαζόμεθα ».
    Από φονικό και έχθιστο μέσον εκτέλεσης κακούργων μεταβλήθηκε σε μέσον αγιασμού και νοητή ασπίδα προστασίας από τις επιβουλές του Εωσφόρου και των σκοτεινών πεσόντων αγγέλων του. Άλλοι τον παρομοιάζουν με ισχυρό κυματοθραύστη κατά των κλυδωνισμών της ζωής, που προκαλεί το κακό και η αμαρτία. Η σωματική κόπωση της νηστείας και η ψυχική νωχέλεια του πνευματικού αγώνα είναι δυο βασικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αναστείλουν τη νηπτική πορεία του πιστού. Η αγιαστική δύναμη του Σταυρού είναι το αντίδοτο σ' αυτή την κατάσταση.
    Ο Σταυρός του Χριστού, εκτός από θείο σύμβολο της Εκκλησίας μας, έχει και ηθική σημασία για τον κάθε πιστό. Όπως ο Κύριος έφερε το δικό Του Σταυρό στο Γολγοθά, φορτωμένος τις ανομίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, έτσι και ο πιστός του Χριστού, φέρει αυτός τον προσωπικό του σταυρό, τον αγώνα για σωτηρία και τελείωση. Ο δρόμος για τη σωτηρία είναι πραγματικός Γολγοθάς και απαιτεί αυταπάρνηση σε όσους τον ανεβαίνουν. Το βεβαίωσε ο Κύριος: « όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν , απαρνησάσθω ευατόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι » (Μαρκ.8,34). Η αγία περίοδος του Τριωδίου είναι κατ' εξοχήν σταυρική πορεία και νοητή σταύρωση των παθών μας.
    Γι' αυτό η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή αυτή στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Οι πιστοί αντλώντας χάρη από αυτόν, δυναμωμένοι πια και ανανεωμένοι, αντιπαρερχόμαστε τα εμπόδια που στήνει ο πονηρός και βαδίζουμε την ουρανοδρόμο ατραπό με οδηγό τη χαρά και τη λαχτάρα να συναντήσουμε τον αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό την αγία και λαμπροφόρο η ημέρα της εγέρσεώς Του.