Ο Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Νεοχωρίου βρίσκεται στη πόλη της Ρόδου, στην οδό Μανδηλαρά.
Ο Ναός οικοδομήθηκε τον 18ο
αιώνα (1719). Τα κτηματολογικά στοιχεία του ακινήτου έχουν ως εξής: τόμος 23, φύλλο 60, φάκελος 4907, μερίδα 11330. Ο Ναός βάσει
τίτλου έχει συνολική δόμηση 302 τετραγωνικά μέτρα.
Ιστορικά ο Ναός είναι συνδεδεμένος με τον πολιούχο της πόλεως Ρόδου, τον Νεομάρτυρα Κων/νο τον Υδραίο όπου και φυλάσσεται τμήμα του Ιερού του Λειψάνου.
O Ναός είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την
υπ’αριθ. 23084/737/25-8-1948 απόφαση κήρυξης (Εφημερίδα της Γενικής
Διοικήσεως Δωδεκανήσου αριθ. φύλλου 10/23-9-1948)
Η Εκκλησία πανηγυρίζει τον Νεομάρτυρα στις 14 Νοεμβρίου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου (τα Εισόδια της Θεοτόκου). Από το site της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ
Η Εκκλησία πανηγυρίζει τον Νεομάρτυρα στις 14 Νοεμβρίου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου (τα Εισόδια της Θεοτόκου). Από το site της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ο Ναός είναι οικοδομημένος από λαξευμένη τοιχοποιία πέτρας και είναι
γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, καθώς η οροφή είναι κατασκευασμένη από
σταυροθόλια, μέθοδος που χρησιμοποιούταν κυρίως από τους καθολικούς στην
ναοδομία τους, κατά τον μεσαίωνα αλλά και αργότερα. Ωστόσο έχει
πραγματοποιηθεί σχετικά πρόσφατα (εντός των τελευταίων σαράντα με
πενήντα χρόνων), διώροφη προσθήκη στο δυτικό άκρο της εκκλησίας, της
τάξεως των εκατό τετραγωνικών μέτρων συνολικά, με συμβατική κατασκευή
σκυροδέματος, ήτοι θεμέλια, υποστυλώματα, δοκάρια και πλάκα από
οπλισμένο σκυρόδεμα. Στο τμήμα αυτό του ναού δύναται μελλοντικά να
δημιουργηθεί σκάλα εσωτερικής επικοινωνίας με τον γυναικονήτη, καθώς
αυτή τη στιγμή η επικοινωνία γίνεται με εξωτερικό κλιμακοστάσιο.
Ο
Ιερός Ναός παρουσιάζει πρόβλημα στεγανότητας, αλλά και στατικότητας.
Μάλιστα το πρόβλημα της αστοχίας της υγρομόνωσης, οφείλεται ξεκάθαρα στις
ρηγματώσεις που παρουσιάζει περιμετρικά στις τοιχοποιίες οι οποίες
επεκτείνονται μέχρι και την οροφή.
Ο Ναός όταν κατασκευάστηκε δεν είχε στο δώμα κεραμίδια, αλλά ένα είδος τσιμεντοκονίας. Τα βυζαντινά κεραμίδια τοποθετήθηκαν πολύ αργότερα (προσθέτοντας και ένα μεγάλο επιπλέον βάρος στην οροφή της κατασκευής που την επιβάρυνε και στατικά). Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην δύναται κανείς να δει δια γυμνού οφθαλμού τις ρηγματώσεις και να επέμβει σε αυτές με μαστίχη προκειμένου να σταματήσει την δίοδο της υγρασίας προς το εσωτερικό του ναού. Πολλά μάλιστα από τα κεραμίδια σπάνε ή αποκολλούνται (καθώς έχουν τοποθετηθεί «κολυμβητά» όπως λέμε στη γλώσσα των οικοδομών πάνω σε τσιμεντοκονία) λόγω της μετατόπισης-ανοίγματος της οροφής κάτω από αυτά, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης. Προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς με ειδικά πανιά και ελαστομερή υλικά αλλά έχουν αποβεί άκαρπες καθώς το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και ξεκινά από το γεγονός ότι η οικοδομή πρέπει να ενισχυθεί στατικά, προτού προβούνε οι αρμόδιοι σε οποιουδήποτε είδους επεμβάσεις που αφορούν εργασίες στεγάνωσης της οροφής και αρμολόγησης των περιμετρικών τοίχων.
Κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες για ένταξη της συντήρησης του ναού στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα με την πράξης 3/2011 του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που εγκρίθηκε και από τον Μητροπολίτη Ρόδου με αριθ. Πρωτ. 94/25-1-2011 αλλά η 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην παρ. 2 του εγγράφου της με αριθ. πρωτ. 880/3-3-2011 είχε δηλώσει ότι είναι «πέρα των δυνατοτήτων της διότι δεν έχει διαθέσιμη τεχνοοικονομική υποδομή και προσωπικό» (παρακάτω επισυνάπτεται η απάντηση της 4ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ:
- Η § 1δ του άρθρου 3, άρθρο 11 και την § 2 του άρθρου 40 του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων & εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α’/28.06.2002)
- Η με αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΝΥΣ/15/3696 « Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ στις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γεν. Δνσεως Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Γενικής Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών ¨έργων του ΥΠΠΟ» ΦΕΚ 180/Β!)2004)
Η εκκλησιαστική Επιτροπή προσπάθησε και συνέταξε και σχετικό φάκελο μελέτης με σκοπό την ένταξη της συντήρησης του Ναού σε υπάρχοντα τότε σχετικά προγράμματα της Ε.Ε., ο οποίος υποβλήθηκε και στον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη αλλά δυστυχώς και εδώ ουδεμία ανταπόκριση είχε, παρόλο που είχαν προσφερθεί ιδιώτες μηχανικοί να καλύψουν την επιβλεψη του έργου αφιλοκερδώς. Επισυνάπτεται παρακάτω η σχετική αλληλογραφία.
Τίθεται το ερώτημα θα τον αφήσουμε να καταρεύσει;
Σκοπός αυτού του blog είναι η ανάδειξη του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλούτου της Ενορίας αλλά και να υπάρξει ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρμοδίων φορέων για την συντήρηση του πολιτισμικού - θρησκευτικού θησαυρού της .
To υποβληθέν ΤΔΕ στο Υφυπουργό
Eνέργειες για τη συντήρηση σύμφωνα με την ΑΤΟΕ
Αιτιολογική έκθεση & Τεχνική περιγραφή Απρίλιος 2011
Εγγαραφο προς την 4η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Στη δικαιοδοσία της Ενορίας υπάγονται οι μονές του Ταξιάρχη (Νιοχώρι) και των Τριών στο καντηλί ως επίσης και ο ναός του Αγίου Νικολάου στη ψαροπούλα. Δείτε περισσότερα
Μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί αρκεί να κάνει κλικ στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΡΟΣΒΑΣΗ